tirsdag 27. juli 2010

Det men ikke har, det lager man.

.
Da barna var små ønsket de seg lavalamper. Lavalamper er en beholder med olje(?) eller noe annet seigtflytende inni. Og inni denne oljen er det en klump av noe ennå seigere i en annen farge. Og så er det lys, blir ikke lampe uten lys.

Jeg har ikke sett lavalamper i butikken de senrere år (tiår?) men da barna var små var de (lampene altså) å få kjøpt i forskjellige varianter og prisklasser på forskjellige butikker. De som var på lampebutikken var nokså dyre, så det ble ikke lavalamper på mine barn.
(Jeg er av den formening at når noe skal kobles til strøm, og atpåtil være på et barnerom, så skal det kjøpes på faghandel. For sikkerhets skyld)

Men hadde jeg visst det jeg vet i dag, så hadde de nok fått lavalamper. Det går nemlig an å lage de selv og det er ikke særlig kostbare materialer som skal til. Og så trenger vi hjelp av værgudene, for frost er avgjørende for et godt resultat. Men er det noe vi har nok av i dette landet, så er det nettopp kulde. Godt å se at værgudene er på min side av og til.

Fordelen med å lage lampa selv er at jeg har kontroll på hele produksjonskjeden. Jeg kan da kvalitetssikre lampa fra A-Å og forsikre meg om at den ikke har fatale feil som kan forårsake elektrisk støt eller brann, og kan da trygt plassere den inne på barnerommet.

Slik gjør man: Man tar en flaske saft i ønsket farge, smaken er i dette tilfellet uvesentlig så du kan godt velge den med "blåbær, tomat og gulrot" hvis fargen passer. Her er brukt Fun Light med appelsinsmak og det er helt tilfeldig. Sett den så på en frostsikker plass vinteren over slik at den er gjennomfrosset, og tin den sakte til våren. Vips her har du lampa. Da er det bare å montere inn belysning i bunnen og kontrollere at den følger reglene til Nemko.
.

3 kommentarer:

Bergljot sa...

Jøss. Alt du kan;-) Jeg hadde kanskje vært litt forsiktig med å koble på strøm. Men kanskje et stearinlys i toppen hadde gjort seg?

Siw sa...

Hihihii - vips! Enig med Bergljot; forsiktig med støm-påkoblinga .. men ellers, kos deg med kreativ hjemmelaget lampe .. og resten av sommeren! :)

juni sa...

Det er kanskje best å finne et batteridrevet lys, for lys må det være. Eller som Bergljot skriver, stearinlys i toppen. Det ville jo vært en ny vri.