tirsdag 22. juni 2010

Virkelig

.
En morgen jeg akkurat hadde parkert utenfor jobben, kom en av byens rusmisbrukere bort til meg. Han er en av de som selger Gatemagasinet Virkelig her i byen. Jeg kjenner han såvidt fra skoletiden, han er et par år yngre enn meg, og jeg bruker alltid å kjøpe magasinet av han.

En mannlig kollega, som så at jeg tok fram pengeboka, kom bort til oss, og da vi gikk formante min kollega meg om at jeg ikke måtte ta fram pengeboka og la DE se at jeg hadde kontanter. "Han er farlig, du vet vel hva han har gjort?"

Ja, jeg vet hva han har gjort. Byen er ikke større enn at de fleste vet, og det er forferdelig det han har gjort.
Men han stoppet meg ikke for å banke meg opp og rane meg, han stoppet meg fordi han var på jobb. Som selger.
Han hadde stått opp tidlig den morgenen for å gå på jobb, for som han sier "Det er viktig å være tidlig, da kan jeg selge til folk som er på vei på jobb"
Han har reflektert over hvordan han kan gjøre en best mulig jobb, og han fortjener å bli møtt med respekt slik alle forventer når de er på jobb.

Her gjør Virkelig en stor forkjell.
Det gir folk en sjanse. Selgerne er helt vanlige folk som en eller flere ganger i livet har gjort valg som har gitt de et annet liv enn det vi "vanlige" folk har.
Noen fordi de hadde et dårlig utgangspunkt fra de var små, og ikke hadde ressurser til å velge seg ut av et vanskelig liv. Noen har hatt en god oppvekst, iallefall sett utenfra, med foreldre og søsken, og har blitt fulgt opp både på skole og fritidsaktiviteter.
Allikevel har de havnet på det vi kaller skråplanet, og da er det en bratt vei å komme seg opp til oss andre som står og ser ned på de.

Virkelig koster 50 kroner og halvparten går til selgeren. Det er ikke store beløpene, og de skal være dyktige selgere for å oppnå det jeg regner som en anstendig dagslønn, men for mange er det allikevel nok til at de holder seg unna kriminalitet.
Jobben i Virkelig gir de muligheten til å bli sett på som likeverdig med oss "vanlige" mennesker. De får muligheten til å gå inn på et kjøpesenter og bli der i flere timer uten å bli jaget bort, de får muligheten til å snakke til andre menesker uten at de ser bort og skynder seg av gårde (noen gjør fortsatt det, men flere stopper opp selv om de ikke kjøper bladet)

Det gir de muligheten til å vise seg fram fra en annen side enn "rusavhengig kriminell."
Og vi får muligheten til å se den andre siden, hvis vi tør.

Alt dette er grunn god nok for å kjøpe Virkelig. Men det er ikke eneste grunnen til at jeg kjøper det, og heller ikke grunnen til at redaksjonen og selgerne vil at vi skal kjøpe.
Jeg, og mange med meg kjøper magasinet på grunn av innholdet: god journalistikk, gode bilder og  interessante reportasjer.
I tillegg er redaksjonen opptatt av etikk, de vurderer hver enkelt reportasje i forhold til "Vær varsom plakaten" og etiske retningslinjer. Redaksjonen er opptatt av å beskytte kildene, også mot seg selv. Når man er i en vanskelig situasjon eller krise ser man ikke alltid hva som er best for en selv...

Jeg har linket til nettsidene til Virkelig og jeg synes lederen til redaktør Eirik Junge Eliassen burde være en tankevekker for mange aviser og ukeblader.
Her er også mulighet til å lese Virkelig i PDF format.
.... det vil si, de utgavene som ikke lengre er i salg da :)
.

2 kommentarer:

Siw sa...

Å, ja! Jeg kjøper også bladet - ikke fast og stadig, men når jeg ser de selger eller jeg blir spurt. For det er verdifull lesning! Og jeg hjelper gjerne. Fint innlegg! :)

juni sa...

Takk Embla:)
Fin lesing og en fin måte å hjelpe på.